Diego i Frida: priče iz života


Diego i Frida: priče iz života

15. 8 – 5. 9. 2024.

(trajanje izložbe je produženo do 14. 9. 2024)

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine
Otvaranje 15. augusta u 20 časova

Ambasada Meksika i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine sa zadovoljstvom predstavljaju izložbu fotografija Diego i Frida: priče iz života, koja prikazuje dio svakodnevnog života i neke intimne detalje u životu ovog jedinstvenog i kontroverznog para. Izložbom ujedno obilježavamo i godišnjicu diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Meksika.

Diego i Frida: priče iz života

Diego Rivera i Frida Kalo jedan su od najslavnijih parova meksičke historije umetnosti. Njihove harizmatične ličnosti pomogle su da se uspostavi pokret koji će imati definitivan uticaj na kulturni život Meksika 20. vijeka. Zajedno skoro dvadeset pet godina (od njihovog braka u augustu 1929. do Fridine smrti), njihov odnos je bio definisan mnoštvom susreta i neuspjelih susreta koji su prevazišli sferu privatnog i postali dio javnog domena. Romantična zajednica Kahlo i Rivere okupila je intelektualce, političare i poznate ličnosti. Njihov dom je bio mesto okupljanja, zavjera i intriga u društvenom i političkom životu Meksika. Povremeni periodi tokom kojih su živeli u Sjedinjenim Državama, zbog narudžbina koje je Rivera dobijao, pomogli su da oblikuju svoje stavove o kapitalizmu, napretku i revoluciji, ali je to bila i tačka preloma u njihovom ličnom odnosu.

Njihov povratak u Meksiko označio je još jednu prekretnicu: par se razdvojio krajem 1939. da bi se ponovo vjenčao godinu dana kasnije u San Franciscu. Ovo je bilo vrijeme velike aktivnosti i entuzijazma: Rivera je bio ključan u odluci meksičke vlade da Leonu Trockom odobri konačni azil. Štaviše, vrijeme provedeno sa André Bretonom, osnivačem nadrealizma, rezultiralo je obećanjem izložbe koja će Fridu Kahlo odvesti u Pariz 1939. Tokom godina, stvorili su mrežu umjetnika i intelektualaca koji će postati deo modernizatorskih snaga zemlje.

Ova izložba je zbirka fotografija istaknutih umjetnika koji su bili prijatelji i kolege ovog para, među kojima su Guillermo Kahlo i Guillermo Samora. Fotografije prikazuju važne trenutke iz života Fride Kahlo i Diega Rivere. Takođee odražava bol i fizičko propadanje Kahlo, njen politički aktivizam, uključujući poslednju njenu fotografiju snimljenu na političkim demonstracijama, nekoliko dana prije njene smrti u julu 1954.