Školski program: Roman Petrović “Djeca ulice”


Roman Petrović: Djeca ulice

Školski program

23.3 – 14.4.2018.

Roman Petrović (Donji Vakuf, 1896 – Sarajevo, 1947) bio je prisutan u likovnom životu Bosne i Hercegovine pune tri decenije – od svog prvog pojavljivanja na izložbi 1917. godine pa do same smrti – i praktično pripada generaciji umjetnika koji su stvarali historiju bosanskohercegovačkog (i jugoslovenskog) slikarstva između dva rata.

Krajem treće decenije prošlog vijeka započinje rad na svom najvećem i najpoznatijem ciklusu „Djeca ulice“ – među prvim slikama nastao je „Dječak sa balonom“. Okosnicu teme čine napuštena djeca, male skitnice. Zanatski su ove slike rađene sa većom pažnjom nego svi dotadašnji radovi, dominiraju sivi i smeđi tonovi, koji još više ističu gorčinu atmosfere.

Ciklus „Djeca ulice“ predstavlja jednu snažnu epizodu u bosanskohercegovačkom slikarstvu koji je postavio temelje kasnijoj socijalno angažovanoj umjetnosti.

O Romanu Petroviću

Poslije redovnog školovanja u Mostaru i Sarajevu, umjetničko školovanje započinje na Akademiji u Petrogradu (par mjeseci), nastavlja u Krakovu, a sve do izbijanja Prvog svjetskog rata boravi na Višoj školi za umjetnost i obrt u Zagrebu. Potom ponovo odlazi u Krakov, zatim u Budimpeštu, gdje ostaje sve do povratka u Sarajevo 1917. godine.

Radio je kao likovni pedagog, scenograf i kostimograf Narodnog pozorišta u Sarajevu. Bavio se ilustracijom knjiga i časopisa te izradom ikona i ikonostasa. Jedan je od osnivača Državne škole za likovne umjetnosti i umjetne zanate u Sarajevu.

Cijeli svoj stvaralački vijek Roman Petrović je bio uzor, učitelj i autoritet brojnim mlađim umjetnicima, tako da je bilo logično da je, odmah po njegovom osnivanju, izabran za predsjednika ULUBiH-a. U sklopu ULUBiH-a 1980. godine otvorena je galerija koja i danas nosi njegovo ime.

O projektu „Školski program“

„Školski program“ je serija manjih izložbi najznačajnijih umjetnika iz naše kolekcije sa kojima smo započeli 2015. godine sa ciljem da školskoj populaciji omogućimo upoznavanje sa likovnom baštinom Bosne i Hercegovine i kolekcijom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Roman Petrović je najnovija izložba iz „Školskog programa“, a prethodile su joj izložbe Mice Todorović, Behaudina Selmanovića, Branka Radulovića, Jovana Bijelića, Ferdinanda Hodlera te izložba skulptura „Dotakni umjetnost: Touch nije samo screen“.

Radionice za djecu

U sklopu izložbe održavat će se besplatne radionice za djecu. Prva edukativno-zabavna radionica će se održati 31. marta (17:30-19:30), a druga 14. aprila. Prijave su moguće putem linka, maila info@ugbih.ba ili telefona 033 266 551.

Više o Romanu Petroviću

Više o našim radionicama