Popović Atanasije


Ljevaonica, ulje na platnu, 27 x 36 cm, inv. br. 1555 © Umjetnička galerija Bosna i Hercegovine⁠

POPOVIĆ Atanasije

(Trebinje, 1885 – Dubrovnik, 1948)

 

Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču (1911 – 1914) kod profesora J. Jungwirtha.

Kao mladić, Popović je radio ikone i male ikonostase u seoskim crkvama Hercegovine te je sretnim spletom okolnosti upoznao nešto starijeg slikara, Marka Gregovića koji mu je pomogao da razvije svoje slikarske vještine i uputio ga je na studij slikarstva u Beču. Popović se tamo zaputio 1910. godine kao stipendista kulturno-prosvjetnog društva „Prosvjeta“ iz Sarajeva.

Imajući u vidu Popovićevo klasično obrazovanje, jasno je zašto njegova djela odražavaju akademski duh i disciplinu, a ne umjetničke tokove van Akademije. U Bosni i Hercegovini je prvi put izlagao 1917. godine, predstavivši se portretima konvencionalnog kolorita koji je uočljiv i na slici “Iz ateljea” iz 1918. godine. Umjetnikov atelje dočaran je vrlo deskriptivno, finom obradom detalja. Međutim, iako u portretima ostaje dosljedan akademizmu, motivi prostora (otvorenih i zatvorenih) inspirišu ga na oslobađanje od akademskih stega što ga je dovelo, iako dosta sporo, do impresionizma.

Unatoč činjenici da je od 1920. godine živio u Dubrovniku, Popović je ostao vezan za Bosnu i Hercegovinu slikajući motive Jajca, Trebinja i Drvara.