Radulović Branko


U šetnji, ulje na platnu, 52 x 50 cm, inv. br. 179 © Umjetnička galerija Bosna i Hercegovine⁠

RADULOVIĆ Branko

(Mostar, 1885 – Skoplje, 1916)

 

Pohađao je Srpski crtačku i slikarsku školu od 1903. do 1905, a kao stipendista „Prosvjete“ studirao je na akademiji u Pragu od 1906. do 1911. godine u klasi profesora Vlahe Bukovca i Františeka Ženišeka. Nakon studija boravio je i u Parizu.

Bukovac je izvršio značajan uticaj na formiranje Radulovićevog stila, što je najuočljivije u njegovoj paleti. Pred specijalku kod Ženišeka, Branko Radulović je zajedno sa Todorom Švrakićem i Perom Popovićem 1907. godine organizovao izložbu svojih školskih studija u Sarajevu koja je u našoj historiji umjetnosti označila početak domaće umjetnosti i ozbiljnije likovne kritike.

Radulovićeva prva djela odlikuje akademski realizam koji je ubrzo ustupio mjesto impresionizmu. Njegov ne tako veliki opus, karakterišu izraženi senzibilitet i poetičnost, te profinjen i skladan kolorit. Ove osobine je najprije savladao u portretu, jer su njegovi prvi pejzaži rađeni prema skicama u ateljeu. Međutim, pod Ženišekovim uticajem polako se oslobađao i okretao pleneru. Isprva je skicirao na prozoru svog stana u potkrovlju, da bi poslije iskoristio sve prednosti suncem okupanog Mostara.