Mozgalica: Ikone | Berber | Gljivice


Mozgalica: Ikone | Berber | Gljivice

 

Vjerovatno ste čuli za mozgalicu o vuku, kozi i kupusu. Stara je, uveseljavli smo se sa njom tokom porodičnih putovanja u „bubi“ u vrijeme kada je svako putovanje bilo dugo, a nije bilo „mentalnih ometala“ poput tableta i telefona.

Mozgalica glasi: na jednoj strani nabujale rijeke imaš vuka, kozu i kupus. Zadatak je da ih u malom čamcu prevezeš na drugu stranu. Ali, u čamac može stati samo jedno: ili vuk ili koza ili kupus.

Tri i po decenije kasnije život mi je zadao novu mozgalicu. Nazovimo je – ikone, Berber, gljivice. Mozgalica glasi ovako:

Imaš ikone na drvetu i platnu, datiraju od XV do početka XIX vijeka i uz njih još poneku sliku na platnu, takođe sa početka XIX vijeka. Dio su kolekcije koju u Umjetničkoj galeriji BiH nazivamo „Kolekcija ikona“. Ta naša kolekcija ikona je, i pored nikada razjašnjene krađe u osvit rata (tada je nestalo 49 najvrjednijih ikona, zajedno sa dva djela Ferdinanda Hodlera i tri iluminirana islamska rukopisa) uz kolekciju ikona iz sarajevske Stare pravoslavne crkve, najznačajnija u BiH.

Imaš gljivice, opake male žive organizme, koje rastu i razmnožavaju se u vlažnim i toplim sredinama i napadaju i uništavaju sve organsko, a drvo, platno i prirodni pigmenti su odlična podloga za te naše gljivice.

(O tome otkud iznenada voda i vlaga u inače optimalno održavanom depou u nekoj drugoj mozgalici)

I imaš Berbera, Mersada Berbera, ikonu bosanskohercegovačke umjetnosti u javnoj percepciji, čija su djela evo baš jutros stigla iz Zagreba u Umjetničku galeriju BiH. Pred nama je velika izložba koju organiziraju nasljednici, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.

 

Naše ikone su već dva mjeseca izmještene iz depoa u izložbenu salu kako bi se u suhom okruženju zaustavio proces razmnožavanja, rasta i brutalnog napada glivica. Urađena je ekspertiza stanja i data preporuka za hitnu konzervatorsku intervenciju. Ikone bi se trebale izmjestiti u restauratorsku radionicu u Zemaljskom muzeju, gdje bi bile tretirane od strane rastauratora za drvo. Cijena zahvata je 25.000 KM.

(Sredstva za ovu hitnu intervenciju smo tražili od Federalnog ministarstva kulture i sporta, ali tamošnja komisija nije smatrala projekat značajnim za FBiH. Dogodine ćemo probati sa halvom.)

Svako izmještanje ikona iz izložbene sale (osim na tretman) ili nedajbože njihovo vraćanje u depo, imalo bi katastrofalne posljedice.

U tu salu sada je došao Berber. Izložba je neodgodiva.

A tu su naravno i opake male gljivice koje samo čekaju da nastave tamo gdje smo ih zaustavili.

 

Zadatak za mozganje je sljedeći: Kako spasiti ikone, izložiti Berbera i riješiti se gljivica?

Rok je mjesec dana.

Sretno!

 

 

 

 

Autorica teksta: Maja Abdomerović