Šeremet Luka


LUKA ŠEREMET

(Livno, 18. 10. 1902 – Zagreb, 1932)

Drugačiju slikarsku prirodu od starijeg brata Ive, Luka Šeremet ispoljava kroz akvarel. Tehnika akvarela zahtjeva mnogo vještine, strpljenja i preciznosti. Slojevi boje se grade od najsvjetlijh i najprozirnijih, prema tamnijim i gušćim nanosima.

Luka Šeremet je završio klasično gimnazijsko školovanje u sarajevskoj Realci (današnja Druga Gimnazija), a 1929. godine diplomirao na Akademiji za likovne umjetnosti u Zagrebu.

Glavna ambicija svakog ozbiljnijeg slikara iz regiona sa početka 20. stoljeća svakako je bio studij na evropskim akademijama likovnih umjetnosti. Život u evropskom gradu nudio je modernu umjetničku scenu, a akademije su podučavale slikarskim stilovima za kojima je naša sredina znatno kasnila. I Luka Šeremet imao je namjeru studijski otputovati u Evropu i okusiti moderni život, međutim, prerana smrt ga je u tome spriječila.

Sadržaji njegovih slika su prizori iz kafane, gradske ulice i kuće, što nam svjedoči o tome da je Luka Šeremet slikar koji teži prikazati moderni gradski život. Kadrovi slika često su odsječeni (slika ‘Motiv iz Konjica’) i u malim formatima prikazuju specifične gradske predjele. Na ‘Autoportretu’ se primjećuje mladalački ponos i samopouzdanje.