Ramić Affan


 

Affan Ramić

(Derventa, 1932 – Sarajevo, 2015)

 

Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1957. godine.

Odrastanje u Mostaru obilježilo je umjetnički put Affana Ramića. Iako je priroda, a najčešće hercegovački pejzaž, stalna Ramićeva inspiracija, ona je predstavljena kroz iskustva savremene umjetnosti, obogaćena ličnim doživljajima i udaljena od figuracije. Motivi i vizije oblikovani su gustim nanosima boje i energičnim potezima kista, karakterističnim za njegovo slikarstvo.

Veliki dio Ramićevog opusa uništen je ili nestao u ratnom periodu (1992-1996). Intervencijom i aplikacijama ostataka destrukcije (ugljenisani i polomljeni predmeti), umjetnik ratna iskustva pretvara u sliku. Neposredno nakon rata, Ramić se vraća onome što mu je najbliže, motivima Hercegovine.

Dobitnik je niza nagrada i priznanja, među ostalim i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za slikarstvo i priznanja povodom 30 godina ULUBiH-a za razvoj likovnih umjetnosti u BiH 1976. godine. Sedamdesetih godina bio je predsjednik ULUBiH-a i Udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije. Redovnim članom Akademije nauka i umjetnosti BiH postao je 2005. godine.