Samostalna izložba Selme Selman


Izložba

SELMA SELMAN

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine

23. 07 – 10. 09. 2021.

Kustosica: Amila Ramović

 

Od 23. jula 2021. u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine je posjetioce otvorena prva bosanskohercegovačka samostalna izložba Selme Selman, čiju je pripremu u posljednje dvije godine s umjetnicom vodila kustosica Amila Ramović. Izložba pred publiku donosi 64 rada umjetnice, mahom produciranih upravo za ovu postavku.

Uz audioinstalaciju No Space (2019/2021), uvod u izložbu čini izbor Selmanina tri videorada koja kontekstualiziraju novonastalu produkciju, ali i ukazuju na kontinuitet i koncepcijsku jedinstvenost njenog cjelokupnog opusa. Videoinstalacija I Will Buy My Freedom When (2014/2018) dokumentuje njene razgovore s porodicom o vrijednosti njenog života sagledanog kroz troškove njenog izdržavanja u periodu odrastanja. Salt Water (2015/2016) suptilni je dokument prvog susreta Selmine majke Naze Abdulahi s morem: kao Romkinja bez ličnih dokumenata ona nikada nije putovala izvan granica svoje zemlje, do trenutka kada joj zakoni usmjereni ka potvrdi identiteta ratom raseljenih lica nisu omogućili da i sama dobije pasoš. Mercedes Matrix (2019) nastao je kao videodokumentacija performansa rastavljanja automobila Mercedes na festivalu Krass u Hamburgu, koji je Selma realizirala u saradnji sa svojim stalnim timom koji čine porodica i prijatelji iz zajednice, gdje performans doslovno replicira svakodnevnu aktivnost koja je osnovni izvor njihovih ličnih primanja.

Dominantni dio izložbe čine djela koja javnost do sada nije imala priliku vidjeti.

Među njima su 54 slike na pronađenim metalnim objektima, odabranim u procesu prikupljanja željeza u saradnji umjetnicinom porodicom i saradnicima. Na dvodiomenzionalnim i trodimenzionalnim objektima umjetnica interveniše akrilnom bojom, crtežom i tekstom, pri čemu pojedinačne slike funkcioniraju kao fragmenti disperzivne instalacije prisutne u cijelom galerijskom prostoru.

Monumentalni multimedijski rad Platina (2021) funkcionira kao prostorna instalacija koju čini šest olupina automobila, s kojih umjetnica u prvoj fazi performansa odstranjuje katalizatore. Katalizatori, namijenjeni pročišćavanju nečistoća izduvnih gasova automobila, paradoksalno nose u sebi plemeniti materijal – platinu. U drugoj fazi performansa umjetnica sarađuje s ekspertom za ekstrapolaciju platine iz katalizatora. Izdvojena platina zatim se, u trećoj fazi performansa, topi, te se iz nje izljeva konačni objekt – skulptura sjekire koja će u toku izložbe biti pokazana u izloženom prostoru.

Ciklus slika Dirt 0 (2021) nastao je izlaganjem slikarskog platna željeznom otpadu, te je rezultirao s četiri monumentalne površine na kojima su fiksirani ostaci željezne prašine. Selman je platna postavljala u radno vozilo svoga oca koji je na njih u periodu od mjesec dana odlagao željeznu sirovinu. Finalni proizvod, apstraktna “slika” koja vizuelno podsjeća na elitno, monumentalno, apstraktno evropsko slikarstvo, uspostavlja kritički kontrast spram načina njenoga nastanka.

Izložbena djela višestruko predstavljaju Selmanin opus u njegovoj konceptualnoj jedinstvenosti, ali su i refleksija složenosti njenog identiteta kao trajnog “drugog” – Romkinje, imigrantice i žene. U snažnoj performativnosti njenih radova prepoznaje se odraz specifične umjetničke tradicije za koju se ona opredijelila: prakse umjetnice koja etički sintetizira tehnološke i ekološke alate za rješavanje sukoba, tipične za društveni angažman. Tako nas u konačnici, ponavljajući motiv sakupljanja i recikliranja otpadnog metala, Selman poziva da propitujemo načine na koje dodjeljujemo vrijednost predmetima, radu i ljudima. 

 

Izložba se realizira u partnerstvu Umjetničke galerije BiH s Udruženjima Akcija i Sonemus, te nizom organizacija i saradnika. Projekt su podržali Evropska unija i Vijeće Evrope kroz svoj zajednički program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”, Fond otvoreno društvo BIH, UNESCO, UNDP, UNHCR, IOM, Ambasada Švedske, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu, Trust for Mutual Understanding, Udruženje Crvena – Nona Residency, Fabrika.  

Uz kustosicu Amilu Ramović, u pripremi izložbe, sudjeluje tim koji čine koordinatorica Hana Ćurak, konsultanti u produkciji Aida Kalender i Ališer Sijarić, Sanda Popovac, dizajnerica postavke, Bojan Hadžihalilović, autor vizuelnog identiteta, fotograf Damir Šagolj, te niz bosanskohercegovačkih profesionalaca u oblasti umjetnosti. Projekt je realiziran u saradnji s timom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koji predvodi direktor Strajo Krsmanović.

Izložba će biti otvorena za posjetioce Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine svakoga dana osim nedjelje, do 10 do 20 sati. 

 

Selma Selman

 

Selma Selman mlada je svjetski poznata umjetnica i aktivistkinja koja se kroz svoj rad često bavi pitanjima relevantnim za romsku zajednicu u kojoj je i sama odrasla. Nakon studija slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, završila je magistarske studije pri programu Transmedia na Syracuse Univerzitetu, New York. Samostalne izložbe imala je diljem Balkana, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji i Mađarskoj. Učestvovala je u nizu značajnih internacionalnih izložbi među kojima je i “FutuRoma”, Romski paviljon pri 58. Venecijanskom bijenalu 2019. godine. Dobitnica je niza međunarodnih priznanja u oblasti umjetnosti poput Young European Artist Trieste Contemporanea Award (2017), te započinje pohađanje prestižne Rijksakademie u Amsterdamu (2021). Njeni radovi dio su umjetničkih kolekcija agnès b., Horsecross Arts Collection, kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i drugih. Po zatvaranju njene izložbe u Sarajevu, slijedi njena velika samostalna izložba u Muzeju Fridericianum u Kasselu, zatim i projekti u Njemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, San Marinu, Rumuniji, SAD-u u periodu 2021/2022.

 

Amila Ramović

 

Amila Ramović je kustosica i muzikologinja iz Sarajeva. Karijeru je započela kao koordinatorica programa Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo (2000), i kasnije kao izvršna direktorica Fondacije Ars Aevi (2005-2017). Organizirala je desetine izložbi i projekata iz oblasti savremene umjetnosti u BiH i internacionalnim prostorima, a bila je kustosica izložbi renomiranih bosanskohercegovačkih i internacionalnih umjetnika, među njima samostalne izložbe Brace Dimitrijevića na Venecijanskom bijenalu (2009) te retrospektivne izložbe grupe Sing Sing u Muzeju moderne umjetnosti Saint Etienne (2010) i sarajevskoj Vijećnici (2011). Profesorica je na Muzičkoj akademiji i Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Godine 2019. dodijeljeno joj je priznanje Honorary Fellow of Plymouth College of Art u Velikoj Britaniji.

 


Produkcijski tim

 

Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine

Strajo Krsmanović

 

Kustosica

Amila Ramović

 

Koordinatorica

Hana Ćurak

 

Dizajn postavke

Sanda Popovac

 

Vizuelni identitet

Bojan Hadžihalilović

 

Fotograf

Damir Šagolj

 

Učesnici performansa

Hajrula Selman

Muhamed Selman

Robert Džemaili

Meho Huskić

Saradnice u produkciji

Aida Adžović

Iva Vukić

 

Savjetnici u produkciji

Aida Kalender

Ališer Sijarić

 

Grafički dizajner

Esad Mulabegović

 

PR

Hana Ćurak

Marina Krsmanović

 

Dokumentacija

Faris Avdić

Luciano Perez De Savoy

 

Rezidencija

Nona Residency

Crvena

 

Tehnička postavka

Ismet Ećo

Anel Ećo

Alija Korjenić

Mirza Herović

Emir Mezit

Adnan Pertef

 

Muhamed Čakar

Zijad Kršo

Dušan Šuman

Haris Vojniković

 

Hvala

Rifat Škrijelj

Tamara Karača Beljak

Mirza Dautbašić

Siniša Šešum

Irfan Brković

Tatjana Romanić

Dragan Opančić

Filip Radunović

Bojan Stojčić

Lala Raščić

Dobrila Govedarica

Dženana Trbić

Elma Klisura Zilić

Ibrahim Masleša

Alem Carina

Anđela Čulina

Ermin Mujezinović

Mirza Mutevelić

 

 

Partneri

Vijeće Evrope

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini

Fond Otvoreno društvo Bosna i Hercegovina

Trust for Mutual Understanding

UNESCO

UNHCR

UNDP

IOM

Ambasada Švedske

 

Ministarstvo kulture i sporta 

Kantona Sarajevo

Općina Centar

Općina Stari Grad

 

Univerzitet u Sarajevu

Crvena

Nona Residency

Fabrika