Stalna postavka: Galerija entuzijazma


Stalnom postavkom „Galerija entuzijazma“ predstavljeno je 300 djela iz kolekcije UGBiH. Izložbu čine slike, grafike, crteži i skulpture, ali i dio zbirke ikona UGBiH. Riječ je o djelima naslijeđenim iz Galerije slika Zemljskog muzeja, koja je osnovana 1930. godine i kao takva postojala sve do kraja Drugog svjetskog rata. Kolekcija će 1946. postati nukleus novoosnovane Umjetničke galerije (danas Umjetnička galerija BiH), koja tako sa stanovištva vizuelne umjetnosti predstavlja najstariju i najznačajniju muzejsku instituciju u zemlji.

Prvi dio postavke (prvi sprat) predstavlja poseban segment zbirke UGBiH, a to su crteži i ilustracije objavljeni u časopisu “Nada” koji je objavljivan na prelasku iz XIX u XX stoljeće u Sarajevu. Izložena djela su većinom radovi stranih autora, poput Ludviga Kube, braće Lea i Ewalda Čeplina Arndta, Maximiliana Liebenweina, Vladislava Titelbacha, Ferdinanda Velca i mnogih drugih. Akcenat su stavljali na prezentaciji motiva sa šireg područja Balkana, donoseći prizore pejzaža i gradskih veduta, narodnih nošnji i običaja. Mnogim domaćim umjetnicima ilustracije iz „Nade“ bile su prvi susreti sa likovnom umjetnošću uopće.

Drugi dio stalne postavke (drugi sprat) je najznačajniji dio postavke i predstavlja djela prvih školovanih bosanskohercegovačkih autora koji su djelovali u trenutku formiranja ove zbirke. Teme i motivi koji dominiraju su bosanski pejzaž i scene iz svakodnevnog života.

Predstavljen je i određeni broj djela čija je atribucija do danas ostala nepoznata, kao i dio zbirke ikona i sakralne umjetnosti.

Dio postavke je posvećen entuzijastima – direktorima i kustosima, koji su doprinijeli osnivanju i stvaranju Zemaljskog muzeja BiH.