Armin Ćosić Korov


Armin Ćosić, Korov, rad u procesu, perfomans i instalacija

 

ARTIST STATEMENT

U Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine redovno bih dolazio da se nagledam Jurkićeve „Cvjetne visoravni”. Međutim, u proteklom periodu, umjesto cvijeća, gledamo u opasnost koja prijeti da uništi Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine kao najznačajniju umjetničku instituciju u Bosni i Hercegovini koja bilježi 75 godina rada na očuvanju bosanskohercegovačke kulture i umjetnosti. Dok cijeli grad nastoji obući praznično ruho uoči predstojećeg perioda blagdana i praznika, Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine ću odjenuti u korov.

Kroz dosadašnji rad, koristeći tehniku brikolaža u reciklaži otpadnog materijala i tekstila, kreiram objekte koji javnosti ukazuju na potrebu za očuvanjem stvari, predmeta i okoline prije nego njihove vrijednosti i kvaliteti budu dovedeni u pitanje. Artificijelizacijom naturalnog, odnosno formi iz prirode, kroz objekte, odjevne predmete i instalacije, nastojim podići svijest javnosti o potrebi za očuvanjem prirode i kulture ovog društva.

Cijepanjem tekstila, odjeće, papira i otpadnog materijala na komadiće, te aplikacijom pocijepanog na komade tekstila koji će kao objekti biti izloženi u javnom prostoru, u procesu (aktivnosti) šivenja koja će trajati dok se problem ne riješi, moj rad iznosi ideju dekonstrukcije s ciljem ponovnog spajanja, odnosno potrebe za rješavanjem problema.

Crni tekstilni objekat kao artificijelizacija naturalnog – artificijelizacija korova koji se svakodnevno širi i uvećava, kao instalacija na fasadi Umjetničke galerije BiH nastoji kreirati metaforičnu sliku parazita koji najezda Umjetničku galeriju BiH. Uslijed nebrige vlasti o održavanju institucije Umjetničke galerije BiH, fundus UGBiH je ugrožen, ali ovaj korov je mnogo gori, on dolazi izvana, iz poslaničkih klupa, iz društva, iz nebrige za vlastitom kulturom, vrijednostima i duhom društva, a time i za vlastitim opstankom. Ovim radom želim ukazati javnosti na opasnost koja se pojavila, a čiji se korijeni nisu tek nedavno razvili. Pojavio se korov koji može da skonča život Umjetničke galerije BiH i njenog bogatog fundusa. Korov dolazi izvana i nastoji da obuzme cijelu Umjetničku galeriju BiH, ne mareći za kulturu i održavanje Umjetničke galerije BiH u životu. Taj korov je naš korov, i taj korov je potrebno očistiti. Ne dozvolimo da korov raste tamo gdje mu nije mjesto.

Simbolično povezano sa aktivnostima čišćenja, a kao metafora na pojavu gljivica u fundusu UGBiH, pojavu parazita u institucijama vlasti, sve dok ovaj crni objekat bude prezentiran na fasadi Umjetničke galerije BiH, znači da problem nefinansiranja i dalje postoji i da isti nije riješen, te da korov sve više i više najezda instituciju.

Spriječimo daljnje širenje korova. Uskoro dolaze i izbori. Spriječimo širenje korova. Siromašni smo onoliko koliko je naša vlast siromašna. Bogati smo onoliko koliko je naša umjetnost bogata. U mnogim društvima ima korova, ali nigdje se korov ne uzgaja kao kod nas. Dok govorimo o suživotu, nismo ni svjesni da nama ustvari treba zdrav metabolizam.

 

Biografija umjetnika

Armin Ćosić (Eisenachu, Njemačka, 1997) je multidisciplinarni umjetnik i dizajner sa iskustvom u modnom dizajnu, unikatnom oblikovanju, dizajnu kostimografije i scenografije za film, teatar, TV reklamu, kampanju i muzičke spotove.

Ćosić primjenjuje tehniku brikolaža u dizajnu objekata i odjevnih predmeta, dodataka ili rekvizite, reciklirajući otpadni materijal (tekstil, plastiku, karton, papir, metal), istražujući magični potencijal otpadnog materijala da bude ponovo upotrijebljen i vješto oblikovan. U svojim radovima istražuje magičnu povezanost tijela, objekta (odjevnog predmeta), i okoline, u procesu artificijelizacije formi iz prirode, kreirajući nešto od ‘ničega’. Specijaliziran je u modnom dizajnu, unikatnom oblikovanju, produkt dizajnu, recikliranju, vizualnim umjetnostima, video artu i performansu, kombinirajući prethodno navedeno u art i dizajn procesu.

www.armincosic.com