Dobrivoje Beljkašić


Dobrivoje Beljkašić

Slikar nemirne mašte

Izložba povodom 100 godina od rođenja umjetnika 1923 -2023

Otvaranje:  26.10.2023. u 19 sati

Povodom 100. godišnjice rođenja umjetnika Dobrivoja Beljkašića, priznatog bh.slikara i likovnog pedagoga, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine  priređuje izložbu djela ovog autora koji je imao neobičnu životnu sudbinu – kao mladom autoru, na početku njegove slikarske karijere atelje mu je stradao u požaru u Morića hanu na Baščaršiji 1957. godine, a potom i po drugi put, u trenutku kada je želio obilježiti 40 godina rada, u požaru kada je izgorila Vijećnica, u noći sa 25. na 26. august 1992. godine.  No sve ove nedaće ga nisu omele i nastavio je da stvara do svoje smrti, u 92. godini. Teško je rekonstruisati njegov prijeratni 40- godišnji opus jer nije ostalo ništa osim djela koje se nalaze u muzejima, te smo za ovu priliku sakupili 35 djela iz Zbirke Umjetničke galerije  BiH, Likovne zbirke Muzeja Sarajeva, te  porodičnih i privatnih zbirki prijatelja porodice Beljkašić. 

Dobrivoje Beljkašić je posebno interesovanje gajio za pejzaže, urbane krajolike, mrtvu prirodu, portret, figure i figuralne kompozicije. Bio je poznat kao  „slikar mostova“ koji je slavio ljepotu i graditeljsko umijeće kulturno-istorijskog nasljeđa  Sarajeva i cijele BiH, te Jadrana. Mostovi su za njega imali duboko filozofsko i metaforičko značenje. Bavio se crtežom, akvarelom, temperom, uljem i kombinovanim tehnikama. Za svog života stvorio je tematski raznovrstan i raznolik opus, istražujući tehnike i umjetničke stilove, ne slijedeći nikakve  aktuelne trendove. Posvećen svojoj karijeri i pozivu likovnog pedagoga uspio je prirediti 11 samostalnih izložbi, a učestvovao je na velikom broju kolektivnih izložbi.

Novembra 1992. u  životnoj dobi od skoro 70 godina,sa suprugom odlazi u izbjeglištvo u Englesku, u Bristol, gdje mu je već živjela kćerka.  Nakon početnog šoka i oporavka od rata, nastavlja da radi. Otkriva i slika karakteristike engleskih vrtova i pejzaža, starina, mostova i mora, te nastaju živopisna djela bogata koloritom i unutrašnjim doživljajem umjetnika. Umjetnik istražuje i anglosaksonsku i keltsku mitologiju, dopuštajući sebi nova  vizuelna iskustva i spoznaje. U svojim mislima vraća se i temama koje su mu bliske i koje nosi u sebi, koje ga i dalje inspirišu – Sarajevu i Bosni i Hercegovini, Dubrovniku. Slikao je i stvarao i u dubokoj starosti kada je gotovo izgubio vid. Bio je živi dokaz izreke da biti likovni umjetnik- slikar nije profesija, nego cjeloživotni poziv.

Autor tekstova za katalog, popisa izložbi, bibliografije, selekcije djela i fotografija, kao i autor likovne postavke izložbe je Dragana Brkić-Hodak, viši kustos. Spoljni saradnik na ovoj izložbi i njen inicijator je kćerka Dobrivoja Beljkašića- Dragana Smart.    

Izložbu i prateće edukativne muzejske aktivnosti finansijski su podržali Britanska ambasada u BiH, Općina Centar Sarajevo, i projekat Bridging Histories -.learn. make.share.