Dreams and Ruins


Umjetnici: Pierre Arnaud, Nicolas A. A. Brun, Jean-Marc Cerino, Eric Manigaud (France)

Izložbu je organizirao Ars Aevi, u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH, Muzejom moderne umjetnosti Saint Etienne, Gradom Sarajevom, Ministarstvom za kulturu i sport Kantona Sarajevo i Ministarstvom kulture i sporta FBiH.

Komesar izložbe je Lorand Hegyi, direktor Muzeja moderne umjetnosti Saint-Etiennea, dok je kustos iste Jean-Marc Cerino. On kaže da naslov Dreams & Ruins objedinjuje ideje četiri umjetnika pomenute izložbe, svojevrsne slike koje dodatno pojašnjava:

– To su slike onoga što je bilo i što ostaje Sarajevo, sna “zajedničkog života”, te stvarne i simboličke ruševine jednog takvog sna. To su, dakle, jednostavni snovi koji su postali utopija, jer su danas nemogući, a preispituju ih, svojim djelima umjetnici na ovoj izložbi kroz sliku grada. Prije su to ruševine svijeta koji odbija otvaranje mogućeg, negoli ruševine ostale od utopija. Snagom umjetnosti otvaraju se drugi odnosi koji se suprotstavljaju odnosima okoline, ostaje jedan od posljednjih utočišta tih snova. Jer ako se ne može promijenitii politički ili društveni red, po svojoj simboličkoj snazi zbog bliskog odnosa između estetike i politike, mogu se otvoriti mogući, novi odnosi, kaže Cerino.