Zašto je zatvorena Umjetnička galerija BiH?
Nerješeni status Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine

Ko je lik koji je dugo stajao na fasadi Umjetničke galerije BiH?
“Lik” je “Slučajni prolaznik kojeg sam sreo u 19.02 u Sarajevu 2004”, rad umjetnika Brace Dimitrijevića. Koncept “Slučajnog prolaznika” potiče iz daleke 1970. godine. Pojednostavljeno do krajnosti, cilj je bio izjednačiti značaj važnih ličnosti na čije smo fotografije navikli u javnom prostoru i slučajne prolaznike. Do sada su različiti likovi slučajnih prolaznika “visili” po Zagrebu, Londonu, Parizu, Veneciji… Otkupljivali su ih naznačajniji muzeji i isticali na svojim fasadama. Posjetioci su bili zbunjeni, svašta pitali, navikli se i prihvatili rad. Braco Dimitrijević je u međuvremenu postao „umjetnik svjetskog glasa“. Mi smo „našeg“ Slučajnog prolaznika dobili na poklon.

Na koji način mogu izlagati u Umjetničkoj galeriji BiH?
Potrebno je da detaljan opis projekta, zajedno sa svojom biografijom pošaljete na našu adresu. Nakon uvida u pristiglu dokumentaciju, stručni kolegij donosi odluku o kojoj ćete biti obavješteni.

Kako mogu upisati dijete u likovnu radionicu?
Na žalost, za sada se radionice dešavaju kroz nastavu iz predmeta likovna kultura u osnovnim i srednjim školama. U bliskoj budućnosti planiramo otvoriti radionice za svu zainteresiranu djecu. Manifestaciju “Noć muzeja” koristimo kao povod da organizujemo program za svu zainteresiranu djecu.

Zašto poklonjena djela nigdje nisu izložena?
Djela koja primamo na poklon u obavezi smo da čuvamo, ali ne i da izlažemo. To naravno možemo učiniti ukoliko se ona uklapaju u koncepte naših programa.

Je li u Galeriju dozvoljeno uvođenje kućnih ljubimaca?
Nije dozvoljeno uvođenje kućnih ljubimaca

Što je izbačen Karabit caffe?
Nismo ga protjerali, sami su otišli i ostavili 29.448,00 KM duga. Sad još samo da Sud kaže svoje.

Mogu li se kod Vas kupiti djela bosanskohercegovačkih klasika?
Ne, Umjetnička galerija BiH je muzejska institucija i nema pravo trgovine umjetninama.

Zašto imate Švicarsku galeriju?
Zahvaljujući Vladi Švicarske Konfederacije, Umjetnička galerija BiH sanirala je najveći dio svog objekta, koji je u ratu bio više puta granatiran. Voljeli bi da takvu zahvalnost možemo izraziti i prema još nekim donatorima.

Dajete li dozvole za izvoz slika iz zemlje?
Zahtjev za privremeni ili trajni izvoz podnosite Federalnom ministarstvu kulture, koji nas po potrebi konsultiraju za mišljenje. Bez njihove saglasnosti i konačne dozvole Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nikako Vam ne bi preporučili prenos slika preko granice.

Zašto se ne naplaćuje ulaz u Galeriju?
Nastojimo koliko je god to moguće popularizirati našu instituciju i omogućiti zaista svim zaiteresiranim da pogledaju naše izložbe. Ne znamo koliko ćemo dugo još u tome uspjevati, ali u svakom slučaju, dobrovoljni prilozi nikada nisu bili odbijeni.