IZLOŽENOSTI- prezentacija projekta SpaPort i izložba


Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA) organizuje prezentaciju posljednje bijenalne izložbe u okviru projekta SpaPort – međunarodnih izložbi savremene umjetnosti u produkciji Protoka – Centra za vizualne komunikacije, Banja Luka.

IZLOŽENOSTI je drugo poglavlje dvogodišnjeg procesualnog rada kustoskinja iz Zagreba Ivane Bago i Antonie Majače,pod naslovom GDJE SE SVE TEK TREBA DOGODITI i održan je u oktobru i novembru 2010. godine.

Ovaj dvogodišnji projekat predstavlja odstupanje od uobičajene kustoske prakse revijalnih ili tematskih izložbi predstavljanja finalnih radova umjetnica/ka. Uveden je, i uspješno proveden, metodološki novi model baziran na kolektivnom procesu istraživanja šireg konteksta (političkog, društvenog, intelektualnog) u kojem umjetnost djeluje. U finalnom dijelu – IZLOŽENOTI javno su prikazane sve faze rada koje kustoskinje, sa brojnim akterima – učesnicima u ovom dvogodišnjem work in progress – artikulišu kroz debate, radionice i na kraju, izložbu.

Tokom izložbe, organizovane u napuštenoj zgradi fabrike “Rudi Čajavec”, pored individualnih i grupnih umjetničkih radova i intervencija, održano je niz javnih debata, prezentacija rezultata dvogodišnjih istraživanja – filmskih i video projekcija, snimaka pozorišnih predstava…
Većina učesnica/ka dolaze iz Banja Luke, Mostara, Tuzle, Trebinja, Sarajeva, BiH dijaspore, Zagreba, Beograda, Prištine.

Izložba u Sarajevu, koju organizuje SCCA, jedna je od završnih akcija SCP-a (Švajcarskog programa za kulturu za Balkan, koji je podržao čitav projekat), a sastoji se od selekcije radova predstavljenih na IZLOŽENOSTI u BanjaLuci 2010.

Na izložbi – prezentaciji učestvuju:

Grupa 4 lica Omarske (Beograd),Lala Raščić (Sarajevo), Vahida Ramujkić (Beograd),
Anja Bogojević i Amila Puzić (Abart, Mostar), Sandra Dukić i Boris Glamočanin (Banja Luka), Igor Bošnjak.
Selektorka: Dunja Blažević

Radenko Milak (Banja Luka), direktor izložbe i projekta SpaPort, predstaviće trogodišnji projekat.

Otvaranje izložbe planirano je za utorak, 14. maja 2013. u 19h, dok će prezentacija projekta SpaPort biti održana u srijedu, 15. maja 2013. u 12h.