Izložba “Umjetnost u mračnim vremenima”


Art in Dark Times poster

Najavni plakat

U srijedu, 14. maja 2014. godine sa početkom u 18:30 sati, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine bit će otvorena izložba karikatura i ilustracija iz novina zemalja bivše Jugoslavije štampanih u periodu 1990 – 2001. godine.

Izložba nosi naziv „Umjetnost u mračnim vremenima“ a svi zainteresovani imat će priliku pogledati više od 100 radova istaknutih karikaturista i ilustratora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, među kojima su Midhat Ajanović Ajan, Borivoj Dovniković Bordo, Predrag Koraksić Corax, Jugoslav Vlahović,  Mirko Ilić, Oton A. Reisinger, Dušan Petričić, Aleksandar Dimitrijević i Hasan Fazlić.

Sabrane na jednom mjestu, karikature iz desetina novina i publikacija Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, pružaju jedinstven uvid u nedavnu jugoslovensku prošlost. Izložba pokriva tri perioda: predratni period (1990-1991), period ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (1992-1995), te konflikt i epilog u Srbiji i na Kosovu (1996-2001).

Na otvaranju izložbe govorit će gospodin  Erik Rudeng, predsjednik Centra evropskih fondacija (European Foundations Centre – EFC ) i gospodin Nicolas Brosinger, izvršni direktor Fondacije Pro Vicitimis, idejni tvorac i organizator izložbe.

Prisutni na otvaranju bit će, između ostalih i karikaturisti Predrag Koraksić Corax iz Beograda, Borivoj Dovniković Bordo iz Zagreba i Hasan Fazlić iz Sarajeva.

Izložba će biti otvorena za posjetioce od 15. do 24. maja 2014. godine, a ulaz će biti besplatan. Nakon Sarajeva, izložba će biti postavljana u Zagrebu i Beogradu.

Otvaranje i postavka izložbe upriličeni su povodom održavanja Generalne skupštine Centra evropskih fondacija (European Foundations Centre – EFC). „Umjetnost u mračnim vremenima“  je projekat Fondacije Pro Victimis, realizovan uz podršku Fondacije King Baudoin.