Izložba „Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina“


dosije-plakat-final

Najavni plakat

U petak, 16. 05. 2014. godine, u Umjetničkoj galeriji BiH bit će otvorena izložba „Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina“ na kojoj učestvuju Gordana Anđelić Galić, Maja Bajević, Igor Bošnjak, Mladen Miljanović, Damir Nikšić i Nebojša Šerić-Šoba.

Izložba je nastala na poziv kustosa (Monika Flacke, Henry Meyeric Hughes i Ulrike Schmiegelt) velikog evropskog izložbenog projekta „Desire for Freedom: umjetnost u Evropi nakon 1945“, koji je započeo u oktobru 2012. godine, a čiji je nosilac Deutsches Historisches Museum iz Berlina.

Tim kustosa je došao o Umjetničku galeriju BiH u jesen 2011. godine, upravo u trenutku kada smo mi zatvorili svoja vrata, jer smo ostali bez uprave i više nismo bili u mogućnosti da nesmetano obavljamo svoju djelatnost. Poziv za partnersko učešće u projektu ubrzo se pretvorilo u inicijativu da se pomogne i podrži institucija i kustosi i tako je Umjetnička galerija BiH dobila priliku da postane satelit ove evropske priče i u Sarajevu organizira jedan od pratećih programa projekta.

Izložba „Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina“ bavi se pitanjem nacionalnog identiteta i svih sloboda koje nam taj identitet (ili identiteti) uskraćuje, ograničava ili rijetko, daje. Sastoji se iz dva segmenta koji na prvi pogled djeluju napovezano, ali kada se priča iz koje je satkan“ dosije“  sagleda u cjelini, lako se uspostavlja uzročno posljedična veza.

Uz izložbu će biti organizirana predavanja i razgovor na ovu temu na kojoj će učestvovati:  Monika Flacke, prof. dr. (Njemačka),  gosp. Henry Meyric Huges (Velika Britanija) i Besim Spahić, prof. dr. (BiH)

Predavanja će biti na engleskom jeziku, a planirana su za petak, 16. maj 2014. sa početkom u 11:00 sati.

Otvaranje izložbe planirano je također za 16. maj, sa početkom u 19:30 sati.

Svi zainteresovani izložbu će moći posjetii do 5. juna.

Ulaz je slobodan.