Nova stalna postavka: MONUMENTUM//MOMENTUM//MEMENTO


Najavni plakat

Pred nama je nova stalna postavka, za mnoge iznenađujuća, drugačija, možda i neočekivana. Istina, od svih prethodnih razlikuje se po svojoj veličini, ali zapravo ona je urađena po istom principu kao i sve dosadašnje – djela iz depoa poslužila su nam kao inspiracija za pričanje priče, ovaj put ne o XX vijeku u umjetnosti BiH ili o boji, već o jednom istorijskom događaju, koji se desio u Sarajevu prije 100. godina.

Priča koju pričamo ovom stalnom postavkom  u svom središtu ima medaljon, dio spomenika – Spomenika umorstvu- podignutog 1917. godine na godišnjicu atentata na prestolonasljednika Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. Ovaj medaljon se u depou Umjetničke galerije BiH nalazi od 1979. godine kada je prenešen iz Zemaljskog muzeja. Oduvijek je postojalo interesovanje, posebno novinara, za medaljon, ali tek posljednjih godina, a posebno kako se približava obilježavanje 100 godina od atentata, taj interes raste i proširio se i na cjelokupnu javnost. Razlog za to su vjerovatno i apsurdne inicijative da se spomenik vrati na staro mjesto.

Zato smo mi u Umjetničkoj galeriji BiH odlučili da upravo oko ovog medaljona postavimo izložbu ili bolje rečeno insceniramo postavku, da ga izvadimo iz depoa, ukažemo mu poštovanje kao i svakom umjetničkom djelu i omogućimo javnosti, svim zainteresiranim, da vide taj medaljon o kojem se mnogo priča. Uz medaljon, a takođe kao dio spomenika, izložili smo i dvije krune, koje su se nalazile na njegovom vrhu.

Sva ova tri artefakta prošla su veoma intenzivan restauratorski tretman – zahvate je izvršio kipar Daniel Premec i danas je pred nama medaljon neprepoznatljiv u svojoj ljepoti. Dignut na postament i postavljen unutar galerijskog prostora, ovaj rad mađarskog skulptora Eugena Bory-a (Jeno Bory) postao je interesantno umjetničko djelo, primjer kasne secesije.

Uz ove plastike izložili smo i rad Radenka Milaka, iz ciklusa 28/06/1914., naslikan 2005. godine,takođe iz naše kolekcije.

Poseban segment izložbe, a značajan dio priče koju pričamo, je video instalacija dvije mlade češke umjetnice, Alie Krulisove i Jane Morkovske, pod nazivom Gavrilov princip. Rad ove dvije umjetnice sam imala priliku vidjeti kao dio češke selekcije kada smo pripremali izložbu „Ljudsko dostojanstvo“ i odmah sam ponudila umjetnicama da taj rad predstave u Sarajevu, odnosno da postane dio naše stalne postavke. Ovaj tehnički izuzetno zahtjevan rad, zbog kojeg smo morali izvršiti izmjene u prostoru i nabaviti najsavremeniju video opremu, upotpunio je našu namjeru da ovom izložbom ponudimo nehistorijski, „nenavijački“  i netumačeći, već čisto umjetnički pristup ovom istorijskom događaju; da ovom inscenacijom ponudimo svakom posjetiocu da na bazi vlastitih iskustava razvije nove asocijacije i razmotri svoj pogled na taj trenutak u istoriji.

Naziv ove izložbe je  MONUMENTUM//MOMENTUM//MEMENTO i neobičan je koliko i sama izložba. Dugo nam je trebalo da dođemo do rješenja koje će biti intrigantno, funkcionisati na svakom jeziku i  u sebi sadržavati objašnjenje koncepta – čini se da smo, uz pomoć latinskog jezika, to i uspjeli.

MONUMENTUM stoji za spomenik koji to više nije, ali i ti djelovi u sebi nose mnogo različitih slojeva i priča koje sežu čak do današnjih dana.

MOMENTUM stoji za video instalaciju kroz koju mora proći svaki posjetilac i na trenutak se naći u poziciji Ferdinanda i Sofije koji prolaze kroz masu posmatrača i znatiželjnika koji su izašli da vide i pozdrave povorku. Video instalacija pokazuje trenutak, simuliran i snimljen u slow motion,  kada se čuje pucanj i reakciju tih posmatrača. Ovaj rad postavlja pitanje šta je trenutak u istoriji ili istorijski trenutak i koliko je pojedinac svjestan da je u tom jednom trenutku od posmatrača postao svjedokom.

I MEMENTO kao poruka da se pamti ili zapamti ili kao naša namjera da ovom izložbom damo svoj doprinos sjećanju na prvu i do tada najveću katastrofu koju su ljudi sami sebi priredili.

Nova stalna postavka Umjetničke galerije BiH ima za cilj da u ovoj jubilarnoj godini ponudi Sarajlijama i svim gostima koji tokom 2014. godine dođu u Sarajevo kvalitetnu alternativu brojnim programima i dešavanjima.

S obzirom na temu postavke, dogovorili smo sa Muzejom grada da povežemo izložbu sa Muzejom atentata i da to bude ponuđeno kao „paket aranžman“ za izgradnju slike o tom istorijskom trenutku.

Stalna postavka se otvara u četvrtak, 22. maja 2014. u 19:30.

Maja Abdomerović
Kustosica Umjetničke galerije BiH