Izložba: Ljudsko dostojanstvo…


Najavni plakat

Najavni plakat

U subotu, 28. 06. 2014 u Umjetničkoj galeriji BiH otvara se izložba „Ljudsko dostojanstvo“ , zajednički izložbeni projekat tri evropska grada: Beča, Sarajeva i Brna. Izložbom se obilježava 100 godina od izbijanja Prvog svjetskog rata, ali i ostale bitne obljetnice događaja koji su uticali na sliku Evrope, ali i svijeta, i čije se posljedice osjećaju i danas – 75 godina od početka Drugog svjetskog rata i 25 godina od pada Berlinskog zida.

Naziv izložbe uzet je iz poeme „Umjetnici“  Friedricha Schillera (1789): „Ljudsko dostojanstvo položeno je u vaše ruke. Sačuvajte ga! Sa vama ono tone, sa vama će se i uzidći.“

Kustoski tim činili su Berthold Ecker i Roland Fink iz Beča, Terezie Petiškova i Jana Vranova iz Brna i Maja Abdomerović iz Sarajeva.

Svoje radove na izložbi će predstaviti: Gordana Anđelić-Galić, Maja Bajevič, Tanja Boukal, Margarete Cech-Munteanu, Vendula Chalánková, Ramesch Daha, Christian Eisenberger, Manfred Erjautz, Matthias Herrmann, Lore Heuermann, Dagmar Hochová, Jochen Höller, Barbara Holub, Anna Jermolaewa, Johanna Kandl, Erfan Khalifa, Armin Klein, Marius Kotrba, Eva Koťátková, Antonín Kratochvil, Olga Alia Krulišova /Jana Morkovska, Marc Mer, Michail Michailov, Mladen Miljanović, Barbara Musil, Gregor Neuerer, Damir Nikšić, Edin Numankadić, Drago Persić, Jiři Petrbok, Pode Bal, Lisl Ponger, Arnold Reinthaler, Gue Schmidt, Deborah Sengl, Milomir Kovačević Strašni, Tsolak Topchyan, Borjana Ventzislavova, Miroslav Ničić, Mladen Penev, Corina Vetsch, Christian Wachter i Peter Weibel.

Izložba je uvrštena u zvanični program kojom Grad Sarajevo obilježavanja stogodišnjicu atentata, a posjetioci će je moći vidjeti sve do 26. 07. 2014. godine.

U nastavku vam donosimo najavni tekst za ovu izložbu:

Ljudsko dostojanstvo je dato u vaše ruke.
Čuvajte ga!
Ono propadasa vama, sa vama će se ono izdići…

(Umjetnici, Friederich von Schiller)

U 2014. godini Evropa obilježava  niz istorijski važnih događaja: 100 godina je prošlo od izbijanja Prvog svjetskog rata i od smrti Berthe von Suttner, prve žene dobitnice Nobelove nagrade za mir; prije 75 godina je počeo Drugi svjetski rat, a prije 25 godina je konačnopao Berlinski zid. Generacije svjedoka, žrtava i počinilaca, koji još mogu (ili bi mogli) da svjedoče o  vjerovatno najnedostojanstvenijem vremenu čovječanstva – dva svjetska rata, neće još dugo biti među nama. Danas se za većinu evropske populacije predstava o ratu koji bi mogao pogoditi cijeli kontinent čini nerealnom.

Ali, da li je tako? Koje to pokazateljeizgubljenog dostojanstva srećemo u našoj  svakodnevnici?Koje strategije su nam ponuđene da odbranimo i zaštitimo ovaj osnovni humanistički princip od instrumentalizacije i komercijalizacije?

Rastakanje i uništavanje okvirnih uslova,  koji se za konstrukt „dostojanstva“ smatraju temeljnim kada se radi o ljudskim bićima, predstavljaju početnu tačku umjetničkih promišljanja predstavljenih ovim zajedničkim izložbenim projektom gradova Beča, Sarajeva i Brna.