Riječni tokovi i duhanski putevi u istoriji Bosne i Hercegovine


U petak, 17. oktobra sa početkom u 19:00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine bit će upriličena izložba pod nazivom “Riječni tokovi i duhanski putevi u istoriji Bosne i Hercegovine”.

Izložba će biti otvorena do 18. novembra, a svi zainteresovani imat će priliku pogledati izložbu svaki dan osim nedjelje, u periodu od 10:00 do 20:00 sati.

Tokovi rijeka djeluju, u stvarnosti i simbolično, kao linije koje povezuju, ali i razdvajaju. I na Balkanu one odvajaju države, po njima nazive nose geografske oblasti ili cigarete. U godini u kojoj se obilježava 100. godina od početka Prvog svjetskog rata predstavljamo istorijsku, viševjekovnu, vezu Bosne i Hercegovine i Štajerske. Rijeke su u tome uvijek igrale veliku ulogu, bilo u vrijeme Princa Eugena Savojskog, Austrougarske monarhije, u Drugom svjetskom ratu, ali i za vrijeme Jugoslavije pa sve do opsade Sarajeva 90-ih godina. Pored istorijskog i kulturološkog pogleda na temu, na izložbi će biti predstavljeni intervjui sa ženama iz BiH, radovi fotografkinje Maryam Mohammadi, kao i eksponati iz Fabrike duhana Sarajevo i Kolekcije Hainzl.

Ovaj projekat je podržan od strane Odjela za kulturu Štajerske, koji finansira međunarodne kulturne i umjetničke projekte u povodu obilježavanja 100. godina od početka Prvog svjetskog rata.

Kustosi izložbe su: Joachim Hainzl i Maryam Mohammadi.

Više informacija na: www.riverwaysandtobaccoroads.net

U saradnji sa:

logo_fds (2)