Dotakni umjetnost: Touch nije samo screen


“Dotakni umjetnost: Touch nije samo screen” je izložba bosanskohercegovačke i regionalne portretne skulpture iz prošlog stoljeća, koja obiluje formalno i stilski različitim djelima: od tradicionalnog realističnog portreta, preko djelimične stilizacije, pa sve do apstrakcije.

Specifično za ovu izložbu je da je ona taktilnog tipa. Odabrano je nekoliko djela koje posjetioci mogu slobodno dodirivati. Većina ljudi uživa u mogućnosti korištenja više čula kada se nalaze ispred umjetničkog djela. U slučaju skulpture, posjetioci ih mogu dodaknuti i osjetiti različite teksture i svojstva materijala, poput: glatkoće, nabora, hrapovosti, udubljenja, ispupćenja, oblina, ureza itd. Zahvaljujući saradnji s Centrom za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva, izložba je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

U sklopu “Školskog programa” do sada su održane dvije izložbe i to: izložba djela Mice Todorović (školska 2014/2015. godina, maj 2015) i izložba djela Behaudina Selmanovića (školska 2015/2016. godina, decembar 2015). Uz samu izložbu, izrađeni su i edukativni nastavni materijali koji su distribuirani učiteljima, nastavnicima i profesorima koji su organizovali posjete učenika Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Za svaku posjetu osnovnoškolaca, planirana je i ostvarena prilagođena i relevantna edukativno-zabavna radionica.