Izložba Radmile Jovandić Đapić


Prošle sedmice je u Umjetničkoj galeriji BiH, uz lijepo druženje, otvorena dugo očekivana izložba Radmile Jovandić Đapić. Izložba će biti postavljena do 6. novembra.

Radmila Jovandić-Đapić je više puta izlagala u Sarajevu, a ovo je prvi put da se publici predstavlja samostalnom izložbom većih razmjera.

Umjetnica će u Umjetničkoj galeriji BiH izložiti istraživačke radove sa kraft papirom nastale u posljednjih osam godina. Predstavljena djela su rezultat istraživanja papira kao medija, te on, a ne njegov sadržaj postaje centar naše pažnje. Papir je tretiran na originalne načine koji daju iznenađujuće rezultate, on je bojen, sušen, oblikovan, kvašen, presavijan, pleten poput vune, presovan, bušen, pa opet kvašen, ponovo oblikovan, razvučen i transformisan do neraspoznatljivosti.

Radmila Jovandić Đapić rođena je u Sarajevu 1946. godine, a diplomski (1971) i postdiplomski studij (1976) završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Do 1992. godine radila je kao vanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, nakon čega se preselila u Francusku gdje kao samostalni umjetnik istražuje i radi u raznim oblastima likovne i primijenjene umjetnosti.

Član je ULUBIH, počasni član ULUPUBiH i član La Maison des Artistes u Francuskoj. Dobitnica je velikog broja nagrada.