Predstavljena idejna skica budućeg izgleda Umjetničke galerije BiH


Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović podsjetio je prisutne da je ta institucije kulture osnovana na današnji dan 1946. godine sa zadatkom da unapređuje likovnu umjetnost u BiH. Preživjela je teške godine, uključujući i one ratne i poslijeratne.

“Želimo da vjerujemo u bolju budućnost ove galerije, umjetničkog života i ove zemlje”, poručio je Krsmanović te dodao: “Novac nije toliki problem, problem je odsustvo vjere, nade i ambicije. Bez toga nama nema budućnosti”.

Stoga su iz Umjetničke galerije BiH odlučili u saradnji sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Arhitektonskog fakulteta da, kako je kazao Krsmanović, krenu u avanturu za koju su uvjereni da će imati svoj epilog. Predstavili su idejnu skicu šta bi ova zgrada i galerija trebale biti u budućnosti.

Direktor Umjetničke galerije je podsjetio da ova zgrada nema lift, pristup invalidnim osobama, nema ventilaciju, poslovne i izložbene prostore adekvatne za velike međunarodne događaje.

“Grad Sarajevo nema adekvatan prostor za ambicioznu izlagačku djelatnost, a osim nekoliko manjih galerija mi nemamo gdje ugostiti velike izložbe. Stoga je podrška svakog od vas draga i dragocjena”, poručio je Krsmanović.