Izložba: Djela Alije Kučukalića


Alija Kučukalić (Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 22. april 1937 – 23. juni 1992) – bosanskohercegovački kipar, jedinstveni umjetnik i svestrani kulturni djelatnika koji je svojom ličnošću, umjetničkim stvaralaštvom i pedagoškim radom na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, ostvario suštinski značaj na razvoj bosanskohercegovačke kulturno-umjetničke sredine i zadužio je svojim izuzetnim umjetničkim, prije svega skulptorskim djelima. Bio je jedan od osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu na kojoj je izabran u zvanje docenta 1972. godine na predmetu kiparstvo koji je u zvanju redovnog profesora predavao do smrti. Bio je prodekan, šef Odsjeka za kiparstvo, šef Kolegija za postdiplomski studij i predsjednik Umjetničkog savjeta ULUBiH-a
Umjetničko djela Alije Kučukalića prezentirano je publici od 1967. do 1992. godine na mnogobrojnim izložbama umjetničkih galerija i muzeja u zemlji inostranstvu. Mnoge njegove skulpture i crteži sa tih izložbi ostali su u postavkama bosanskohercegovačkih i inostranih umjetničkih kolekcija, ali i danas se, nažalost, rijetko mogu vidjeti.“ (Iz monografije autorice Lejle Kučukalić)

Ova izložba svojevrstan je hommage skulptoru Aliji Kučukaliću, kao i prilika da se promovira reprezentativna monografija posvećena njegovom djelu.