Avdo Žiga: Grafike


12.12.2017 – 6.1.2018.

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine će od 12. decembra do 6. januara biti postavljena izložba grafika Avde Žige. Na izložbi će biti predstavljeno preko 50 grafika ovog istaknutog grafičara.

„U izloženim radovima se osjeća fragmentiranost vremena, desktruktivni i konstruktivni princip, kao i složenost emocije. Također, oni se mogu istovremeno okarakterizirati kao ekspresionistički, nadrealistički i simbolistički. Ono što je bilo prepoznatljivo kao Žigino, sada se nanovo kontekstualizira. Sam umjetnik u tom stvaralačkom žaru (i apsolutnoj tehničkoj nadmoći) pušta sasvim novim stvorenjima da zakorače na njegovu matricu, da stežu one stare, da žive zajedno s njima. Izražajnija je i ekspresivnost u odnosu na ranije radove, gdje je cijela bujica misli zauzela mjesto na samo jednom otisku. Rukopis i likovni izraz A. Žige je nešto sasvim autentično, takvu spospobnost transformiranja jednog oblika u drugi, uz zadržavanja odnosno potenciranja izražajnih vrijednosti grafike i u njenom klasičnom ali i savremenom smislu, možemo pratiti samo na tragu P. Picassa.“ Doc. dr. Ema Mazrak, historičarka umjetnosti

Avdo Žiga, rođen 1953. godine u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završio 1978. godine. Postdiplomski studij završio na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1983. godine. Specijalizaciju iz bakroreza završio u “Ateljeu 17” kod prof. S.W. Haytera u Parizu 1986. godine. Imao više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Trenutno je profesor na Akademiji likovnih umjetnost u Sarajevu.