Izložba savremene japanske umjetnosti ”Zimski vrt”


10.1 – 24.1.2018.

Ambasada Japana u BiH sa zadovoljstvom najavljuje izložbu savremene japanske umjetnosti pod nazivom „Zimski vrt: Istraživanje imaginacije iza pokreta micropop u savremenoj japanskoj umjetnosti“ (“Winter Garden: The Exploration of the Micropop Imagination in Contemporary Japanese Art”), koja će biti postavljena od 10. do 24. januara 2018. godine u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Izložba se sastoji od ukupno 35 djela (crteži, slike, skulpture, video uratci), izrađenih od strane 14 mladih japanskih umjetnika koji su stvarali od 1990. do 2010. godine.

Svi umjetnici čiji su radovi uključeni u izložbu predstavljaju svaki pojedinačno sebi svojstven pogled na svijet kroz kombinaciju fragmenata koji prožimaju ono zastarjelo ili uobičajeno novim funkcijama ili značenjima, te dijele sličan stil umjetničkog izražavanja. Postavlja se pitanje: „S obzirom da žive u sve globaliziranijem svijetu, i u vremenu kada je teško uspostaviti zajedničke vrijednosti, na koji način japanski umjetnici gledaju na naš savremeni svijet?“. Nadamo se da će posjetitelji „Zimskog vrta“ njegovati razumijevanje i suosjećanje sa poimanjem svijeta i perspektivama umjetnika kroz njihova izložena djela.

U sklopu izložbe bit će održana dva predavanja:

13.1.2018. u 12:00 – Taida Jašarević “Micropop fragmenti: Stav i umjetnost”

U posljednje dvije decenije mladi ljudi u Japanu se okreću ka traženju viših, produhovljenih značenja u svakodnevnom životu kao ličnom vrstom odgovora na društvena previranja vremena u kojem žive. Vadeći fragmente svakodnevnog života izvan konteksta svakodnevnice i smještajući ih u intimnije okruženje, oni stvaraju okvir, ograničeni prostor, koji im dozvoljava da dožive svoje izvorne senzacije i zapažanja na novi način.

Zaboravljene legende, napušteni prostori, anime junaci, naučno-fantastični motivi, predmeti i stvari iz života sa kojima se svakodnevno susrećemo, samo su neke od tema kojima se kreiraju nova značenja i vrijednosti. Da li je riječ o nostalgičnim scenama iz djetinjstva duboko utisnutim u sjećanje ili pak o kompjuterski simuliranim slikama, ovi radovi estetski autonomni, otvaraju prostor za komunikaciju kako bi obnovili naše osjećaje, iskazali nove vrijednosti i složenu prirodu vremena i svijeta u kojem živimo.

20.1.2018. 12:00 – Muhamed Kafedžić “Sve u Japanu je umjetnost ili Kako živjeti bez Galerije Mori i Ghibli muzeja”

Muhamed Kafedžić govorit će o ulozi umjetnosti u svakodnevnom životu u Japanu i razlozima koji su doveli do ovako duboke povezanosti između estetskog i funkcionalnog. Govorit će i o profesionalnom, ali i ličnom, intimnom doživljaju položaja umjetnosti u japanskoj kulturi i Japanu te o jednom kratkom, ali ispunjenom životu između Galerije Mori (Mori Art Museum, Roppongi, Tokyo) i Ghibli Muzeja (Ghibli Museum, Mitaka, Tokyo).

Muhamed Kafedžić:

http://muhaonline.com/
http://aabh.ba/?news=muha

 

現代日本美術展「ウインター・ガーデン」の開催

2018年1月10日(水)~24日(水)、「ウィンター・ガーデン:日本現代美術におけるマイクロポップ的想像力の展開」が、サラエボのナショナル・ギャラリー (Zelenih beretki 8, Sarajevo) にて開催されます。

この展覧会では、1990年代後半から21世紀初頭にかけて活躍する14人の若手日本人アーティストによる35点の作品(絵画、デッサン、彫刻、ビデオ作品)を展示します。

グローバル化が進み、価値観の共有が困難な時代に生きる若手アーティスト達の独特の表現を本展覧会でご紹介します。