Mesto gde odmorim dušu, gde mi se rašire zenice gledajući dugine boje na slikama, gde naučim o onome što nisam znao, gde proširim znanja. To je institucija koja svoju delatnost temelji na najvišim kulturnim i društvenim vrednostima grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine i šire. Za mene to je Umetnička galerija Bosne i Hercegovine.
Pridružite se i podržite ovaj hram kulture i umetnosti.

Jovan Divjak
Izvršni direktor Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”

Nažalost, Bosna i Hercegovina je u ekonomskom, socijalnom, obrazovnom, a što je još tragičnije i u moralnom smislu u krizi, pa ne čudi što je i kultura u potpunom kolapsu. Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine je mjesto gdje svi oni koji cijene umjetnost i koji se njom bave imaju kutak za prezentiranje stvaralaštva, talenta i rada i mjesto gdje mogu obogatiti postojeća znanja. Svoje stvaralaštvo, talenat i rad ja pokazujem na zelenom terenu, a Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine mjesto je gdje umjetnici pokazuju svoje. S obzirom na preko 6000 djela, jasno je s kakvim blagom ova kulturna institucija raspolaže, te je njen značaj neupitan.

Edin Džeko
Reprezentativac BiH u fudbalu

I stranci i domaći su običnim, lojalnim i normalnim Bosancima i Hercegovcima, planski dali, i još uvijek dodaju, jedan veliki teret. Radom, naukom i kulturom možemo sebi najviše pomoći i olakšati, smanjiti i možda čak skinuti to breme i napokon omogućiti svima normalan život dostojan čovjeka. Umjetnička galerija BiH tako lijepo i optimistično zvuči.

dipl.ing.arh.Edhem Šabić
Direktor Caparol d.o.o. Sarajevo

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine je nedvojbeno najvažnija i najreprezentativnija ustanova kada je u pitanju likovna umjetnost Bosne i Hercegovine. Njen fundus, kao uostalom i trajna postavka, dostojno predstavljaju likovno stvaralaštvo nastalo u ovim krajevima. Sama ta činjenica kvalifikuje Umjetničku galeriju BiH kao ustanovu od izuzetnog značaja za kulturu i umjetnost ove zemlje. Posebno mjesto imaju nebrojene izložbe koje su kroz decenije svjedočile kako o stvaralaštvu umjetnika poniklih iz ove sredine, tako i o svjetskim trendovima i dostignućima inostranih stvaralaca. Svaka zemlja koja drži do sebe, svaka civilizovana zemlja, imala bi nebrojeno razloga da bude ponosna na jednu ovakvu instituciju. Iskreno se nadam da će Umjetnička galerija BiH konačno dobiti zasluženi tretman i podršku, jer to zavrjeđuje svojim značajem i vrijednošću onih koji danas o njoj brinu i koji je vode.

Srđan Dizdarević
Bivši Predsjednik Helsinškog komiteta Bosne i Hercegovine

Umjetnička galerija BiH je krovna institucija likovne umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Pošto umjetnost jeste ime i prezime civilizacije, smatram da je postojanje jedne takve ustanove nedvojbena potreba.
Mladi naraštaji koji svakodnevno dospjevaju na likovnu scenu, gravitraju, svjesni ili ne te činjenice, instituciji kao što je Umjetnička galerija BiH. Kao umjetnik, koji ima čast da mu se djelo nalazi u fundusu Umjetničke galerije, i kao jedan od posljeratnih pionira likovne scene Bosne i Hercegovine, postigao sam afirmaciju kroz podršku i pomoć, između ostalog, Umjetničke galerije BiH. To je samo jedan u nizu razloga zašto ovu instituciju treba jačati kako bi nastavila djelovati na tragu predstavljanja novopridošlih, još nezamjećenih, likovnih stvaralaca Bosne i Hercegovine.

Dalibor Nikolić
umjetnik

Prvorazredna važnost Umjetničke galerije BiH nalazi se u činjenici očuvanja osnovnih muzejskih funkcija ove jedinstvene institucije u našoj zemlji, uprkos njene statusno i materijalno neriješene situacije od kraja rata do danas: sačuvana je muzejska infrastruktura; obnovljena zgrada (zahvaljujući inostranim donacijama); sačuvane i novim akvizicijama obogaćene, izuzetno dragocjene domaće i inostrane zbirke; sređen depo, te osigurana konzervacija i restauracija umjetničkih djela, kao i njihova obrada i katalogizacija; obnovljena stučna biblioteka i stalna postavka. Pretpostavka svega navedenog je stručni kadar (od direktora i kustosa do tehničara i nužne administracije) koji, u gotovo nemogućim uslovima, uspijeva da održi profesionalne standarde ispod kojih jedna muzejska ustanova ne može postojati. Nebriga tzv. šire društvene zajednice za kulturnu i umjetničku baštinu, kao i savremenu umjeničku produkciju u oblasti likovnih umjetnosti koje čuva i njeguje Umjetnička galerija BiH je nepojmljiva u civilizovanom svijetu. Ovu instituciju u životu održava isključivo visoka profesionalna odgovornost i entuzijazam njenog vodstva.

Dunja Blažević
Direktorica SCCA

Svaki savjestan građanin Bosne i Hercegovine na jednak način poštuje i doživljava svoje nacionalno blago. A naročito blago u škrinjama Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Njeno juče naše je sutra, jer kapital fundusa i aktuelne produkcije Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine svakim novim danom samo uvećava vrijednost nacionalnog kapitala, kojim se i ja – ponosim! Na ovoj stranici, čitaoče, prilika je da se i Vi pridružite porodici prijatelja Umjetničke galerije i da svojim činjenjem doprinesete da ovaj elitni Hram umjetnosti „živi bolje“ ne samo zbog svog rada, znanja i iskustva, kao oficijelna institucija, nego da očuva i naše pamćenje i našu budućnost. Velik je to i svima nama nemjerljivo vrijedan, moralni zalog.

Ljiljana Labović-Marinković
Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS

Umjetnička galerija BiH je moja najdraža institucija u Sarajevu. Svaki puta kada u Galeriju dođem, u njoj se osećam kao kod kuće. Ne samo zbog umetnosti koju ona čuva, već i zbog ljubaznosti svih onih koji u njoj rade, od portira preko kustosa do direktorke. Impresionirana sam koleginicama kustosicama koje uspevaju da urade nemoguće u nemogućim finansijskim okolnostima. Ta činjenica me strašno rastužuje, ali i ljuti, zato što ne mogu da shvatim da najvažnija institucija kulture u Bosni i Hercegovini mora već decenijama da deluje bez odgovarajućih i redovnih sredstava. Ja sam imala sreću i čast da od osamdesetih godina sarađujem sa Galerijom. Pored bogate kolekcije umetničkih radova, Galerija mi je izuzetno draga zbog mirisa u izložbenim prostorijama. Nijedna kuća umetnosti u svetu ne miriše kao Umjetnička galerija BiH. Uprkos rata i svakodnevnih problema, u Galeriji se oseća kontinuitet, neka bolja prošlost… Svesna sam da bi ova institucija, zbog blaga koje ima, trebalo da ima više prostora, ali ipak ja vašu kuću izuzetno volim, jer ima “humanu’, ne pompeznu dimenziju, po “meri čoveka.” Mogu samo da vam poželim finansijsku stabilnost koja mora da dođe “odozgo”, od državne instance. Što se tiče stvari “iznutra”, Galerija praktikuje profesionalizam na svetskom nivou.

Dr. Bojana Pejić
Freelance curator

Umjetnost i kultura su važno i moćno sredstvo u izgradnji mira i jačanju uzajamnog razumjevanja, povjerenja i istinskog poštovanja, stoga Švicarska već mnogo godina pridaje veliki značaj kulturnoj saradnji u BiH. Već od 1996. godine Švicarska je u  Umjetničkoj Galeriji BiH prepoznala ne samo pouzdanog partnera, već i instituciju čiji se značaj ne temelji isključivo na očuvanju umjetničkog i kulturnog nasljeđa BiH, već i na promociji novih inovativnih i nadolazećih umjetnika i umjetničkih trendova. Umjetničku Galeriju smatramo prostorom za aktivnu komunikaciju, gdje se posjetioci mogu sjediniti sa izložbom, učestvovati u kulturnim i obrazovnim programima i razmjeniti multikulturološke stavove i vrijednosti. Kao riznica nezamjenjivih nacionalnih i međunarodnih resursa i kulturnog naslijeđa,  Umjetnička Galerija  BiH ima  zadatak da unaprijedi vizuelnu umjetnost, obogati kulturni, umjetnički i intelektualni život sadašnjih i budućih generacija ove zemlje.

Dr Rolf Lenz
bivši ambasador Švicarske u BiH