Izložba “Berliner Zimmer”


U četvrtak, 24. 11. 2011. godine u 19:30h u Umjetničkoj galeriji BiH otvara se izložba Berliner Zimmer, koju organizira Goethe – Institut Sarajevo.

Ova izložba dogovorena je sa Goethe-Institutom početkom ljeta, kada je još izgledalo da će se naći rješenje za daljni normalan rad Umjetničke galerije BiH i da uposlenici neći biti primorani da iz protesta zatvore Galeriju za posjetioce.

Izložba „Berliner Zimmer“ dolazi u Umjetničku galeriju BiH u najdramatičnijem i najtežem trenutku u njenoj 65. godina dugoj istoriji. Izložba koja je koncipirana da obiđe zemlje regiona iz kojih dolaze predstavljeni umjetnici, da na odabranim lokacijama uspostavi mjesto za susret regionalne, lokalne i regionalno-lokalno-berlinske umjetničke scene, naišla je na zatvorena vrata Umjetničke galerije BiH. Tek činjenica da je Bosna i Hercegovina, voljom i zalaganjem njenih političara, institucionalno isključena iz svih evropskih i regionalnih umjetničkih „mreža“, navela nas je da prigrlimo ovu priliku, privremeno otvorimo Umjetničku galeriju BiH za umjetnike i posjetioce i bar na kratko budemo dio jednog regionalnog projekta.

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji naše institucije sa Goethe – Institutom, njihovoj podršci, kao i punom razumijevanju za našu situaciju, ali i za naš protest, izložba „Berliner Zimmer“ dolazi u Sarajevo.

Izložba Berliner Zimmer je prije Sarajeva bila predstavljena u Solunu i Bukureštu, a nakon Sarajeva je planirano da bude predstavljena u Beogradu, zatim Sofiji, Tirani, Istambulu i Zagrebu.

Izložbu čine radovi deset umjetnika koji potiču iz regiona, ali su živjeli ili žive u Berlinu i profesionalno su vezani za taj grad. Kustosica izložbe je Birgit Hoffmeister.

U Sarajevu se izložbi pridružuje i Maja Bajević, umjetnica koja već godinama živi i radi i u Sarajevu i u Berlinu (ali i Parizu i Štokholmu). Radovi koje predstavlja u potpunosti korespondiraju, i prostorno i vremenski, sa trenutkom u kojem ova izložba dolazi u Umjetničku galeriju BiH.

Umjetnička galerija BiH nakon više od dva i po mjeseca otvara vrata za posjetioce izložbe Berliner Zimmer i biće otvorena sve do 17. 12. 2011., svaki dan, osim nedelje, od 10h do 18h.

Stalna postavka Retrospectrum, kao i biblioteka, ostaju zatvoreni do daljnjeg.