Izložba fotografija MILOMIRA KOVAČEVIĆA STRAŠNOG


“Željeli smo samo mir… (Sarajevska sjećanja)”
Umjetnička galerija BiH, Sarajevo

29.02.-25.03.2012.

[nggallery id=11]

O izložbi:

Izložbom jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih fotografa, koji je aktivno pratio čitav proces mirovnih procesa u Sarajevu, pruža se pregled zbivanja sa vremenske distance od dvije decenije. Izložba nije samo kronika vremena, već se njom želi ukazati i na pojedinačnu i kolektivnu odgovornost. Također, izložba direktno aludira na svijest i važnost djelovanja civilnog društva. Većina fotografija su razvijene po prvi put za ovu izložbu i ovom prilikom će biti prikazane ekskluzivno.

Od 01.09.2011. Umjetnička galerija BiH je zatvorena za javnost, čime se željelo ukazati na stanje u kojem se Galerija nalazi. Nerješavanjem statusa ove institucije od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas Galerija je dovedena u stanje potpunog kolapsa jer nema: osnivača, finansijera, Upravni odbor niti direktora. Od prvog septembra do danas niti jedan nivo vlasti nije učinio ništa na rješavanju ovih problema. Svjesni smo činjenice da ova institucija nije prioritetni problem u zemlji, ali se slučaj Umjetničke galerije treba promatrati kao posljedica nepostojanja i nefunkcioniranja ukupnog sistema vlasti.

Ovom izložbom želimo ukazati i građanima i vlasti na postojanje različitih načina borbe za ostvarivanjem ugroženih prava.

Izložba Protesti press kit