Izložba umjetničke grupe “Prostor Oblik”


Najavni plakat

Najavni plakat

Dana 2. 8. 2014. godine sa početkom u 19:00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine bit će otvorena izložba umjetničke grupe “Prostor Oblik”.

Ova grupa obuhvata devet bosanskohercegovačkih umjetnika (Ljubomir Perčinlić, Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, Edin Numankadić, Bekir Misirlić, Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić, Radoslav Tadić i Mustafa Skopljak) koji se ranih sedamdesetih godina dvadesetog stljeća odlučuju za djelovanje u sferi bespredmetne umjetnosti. Oni sasvim sigurno nisu prvi koji se apstrakcijom bave u bosanskohercegovačkom slikarstvu i skulpturi, ali je djelovanje ove grupe ostavilo snažne posljedice, ne raskidajući samo sa tradicionalnom umjetnosti, već i sasvojom generacijom koja je u tom periodu nadahnuće tražila u različitim oblicima neorealizma i neoromantizma te uživala veliku popularnost kod publike i kritike.

Najveći dio izložbe čine djela iz kolekcije Umjetničke galerije BiH, a izložba je nastala na inicijativu g. Fridemana Malscha, direktora Kunstmuseum Liechtenstein koji je pokazao ne samo interes za bosanskohercegovačku umjetnost, već i spremnost da je prezentira u svom muzeju.

Izložba je održana 2012. godine, da bi nakon toga uslijedila još dva gostovanja: u The Kunstmuseum Kloster Unser Lieben Frauen u Magdeburgu 2013. godine i u The Tyrolean State Museum Ferdinandeum u Innsbrucku 2014.

Ovom prilikom svima njima zahvaljujemo na uspješnoj saradnji.