IZLOŽBA SUVREMENE HRVATSKE GRAFIKE


IZLOŽBA SUVREMENE HRVATSKE GRAFIKE-DONACIJA ZBIRKE BIŠKUPIĆ
IZ KOLEKCIJE FRANJEVAČKOG MUZEJA I GALERIJE GORICA LIVNO

U Umjetničkoj galeriji BiH otvara se još jedna izložba koja je rezultat uzajamne saradnje ove institucije sa muzejima i galerijama u BiH. Višegodišnja prijateljska i profesionalna saradnja sa Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica Livno ove godine odvija se uvidu razmjene dvije važne izložbe: izložba „Prostor Oblik“ upravo je otvorena u Livnu (odakle će ići za Banja Luku i Bihać ), dok se u Sarajevu predstavlja izložba  „Suvremena hrvatska grafika-donacija Zbirke Biškupić. Iz kolekcije franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno.“

Donacija broji 164 grafička lista i predstavlja 80 umjetnika, počev od doajena savremene hrvatske umjetnosti – Ede Murtića, Ivana Kožarića, Zlatka Price, Đure Sedera, Zlatka Boureka, Vasilija Jordana, Nives Kavurić Kurtović i dr. pa sve do već afirmiranih mlađih i najmlađih umjetnika koji u područje grafičkog izraza unose nemir trećeg milenija, izričajnu i tehnološku fleksibilnost – Ivane Franke, Josipa Zankija, Tonija Franovića, Karine Sladović i dr.

„Zbog osnovne orijentacije građa je podijeljena u četiri temeljne skupine radova. U prvoj, naslovljenoj „Figura“, nalaze se listovi predstavljačke, mimetičke ili narativno sugerirajuće orijentacije, bilo da su izvedeni tradicionalnim ili pak suvremenijim, distigviranijim ( pa i reduktivno ironičnim) načinom. Drugu skupinu, imenovanu „Znak“, obilježeva potreba da se vizualni govor okupi oko nekog aluzivnog i simboličnog oblika. Trećoj skupini, nazvanoj „Struktura“, naglasak je na traženju nekog zajedničkog nazivnika u optičkoj organizaciji, u kompozicijskoj uravnoteženosti građe. Četvrtu pak skupinu okrstili smo najopćenitijim pojmom „Trag“ kako bismo ukazali na dosegnutu autonomiju i na vrijednost osobnog rukopisa kao ekspresije umjetnikova temperamenta i ravnodušnosti.“ (akademik Tonko Maroević, u katalogu Zbirke)

Božo Biškupić, bivši ministar kulture Republike Hrvatske, istaknuta je osoba na hrvatskoj likovnoj sceni proteklih tridesetak godina, posebno kada je riječ o grafikama i grafičkim mapama. Kolekcionar i izdavač poetsko – likovnih edicija i grafičkih mapa, koji je osim sistematskog sakupljanja umjetnina, poticao na stvaralaštvo mnoge umjetnike. Brojna svoja izdanja poklonio je stranim muzejima i bibliotekama kako bi proširio svijest o hrvatskom stvaralaštvu.

Jedna takva donacija je i ova Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno.

Izložba se otvara u četvrtak, 05. 02. 2015. godine u 19h u Umjetničkoj galeriji BiH. Otvaranju će prisustvovati i gospodin Božo Biškupić.