Noć muzeja 2015


I ove godine Umjetnička galerija BiH pridružuje se evropskim muzejima u obilježavanju Dana muzeja kroz manifestaciju Noć muzeja.
Za taj dan Galerija će biti otvorena za posjetioce do ponoći, a ulaz će biti besplatan.

Pored postavke djela Mice Todorović iz naše kolekcije, posjetioci će imati priliku vidjeti i izložbu učeničkih radova nastalih u okviru edukativne likovne radionice „Stvarajmo sa velikanima“ koja je bila održana 06. maja 2015. godine, a vodili su je studenti Likovne akademije Sarajevo.

Pored izložbi, i ovaj put Galeriju, kao mjesto za zabavu, igru i učenje, otvaramo za najmlađe posjetioce. Pripremili smo radionicu za djecu uzrasta 6 do 12 godina koja će biti sastavljena iz tri aktivnosti:

I Vođeni razgovor moderatorice sa djecom o pet djela klasičnih bosanskohercegovačkih slikara iz fundusa UGBIH. Diskusija će biti prilagođena uzrastu od 6 do 12 godina i za edukativne ciljeve ima razvoj verbalnih i interpretacijskih sposobnosti, kao i kritičkog te kreativnog razmišljanja.

II Obilazak izložbe Mice Todorović kroz igru „pronađi motiv na slici“, koja za cilj ima usmjeravanje dječje pažnje na izložena djela.

III Završna aktivnost radionice je kreativno – manuelni rad djece sa ponuđenim slikarskim materijalima na temu portreta o kojem su razgovarali u prvom dijelu.

Cjelokupna radionica je zamišljena kao pružena mogućnost djeci školskog uzrasta da dođu u dodir sa nekim od najvrjednijih originalnih djela bosanskohercegovačkog klasičnog slikarstva, te da im kroz to iskustvo muzejski prostor postane blisko mjesto kojem će se uvijek vraćati.