Remek-djela iz zbirke “Farnesina”


Farnesina plakatUmjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine se pružila prilika da obraduje svoju publiku izložbom iz Kolekcije Farnesina Ministarstva vanjskih poslova Italije. Na ovoj izložbi će biti prikazana djela talijanske umjetnosti nastala od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas. Neki od umjetnika zastupljenih na izložbi bit će po prvi put predstavljeni bosanskohercegovačkoj publici.

Kolekcija savremene umjetnosti Farnesina je nastala 2000. godine, kao instrument diplomatije, otvoreni kanal koji se održava odnosom s umjetnicima i brojnim institucijama čiji je cilj održati živom savremenu umjetnost u Italiji. Sva ova djela su posuđena, što se pokazalo kao formula koja dozvoljava da kolekcija nastavi evoluciju rotiranjem radova, kojih je trenutno više od 300.

Kolekcija pokazuje italijansku umjetničku praksu i začeta je da bi bila pokazana u inostranstvu, kao dio cjeline, u diplomatskim misijama. U kolekciji su djela umjetnika kao što su: Mimmo Rotella, Piero Dorazio, Luigi Ontani, Nunzio, Vettor Pisani, Carla Accardi, Mario Cresci, Eliseo Mattiacci i Michelangelo Pistoletto.

Kustosi izložbe u organizaciji Ambasade Italije su Martina Corgnati i Giovanni Iovane.

Izložba će biti svečano otvorena 20.11.2015. u 18:30.