Sedmica sedme decenije


Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja, Umjetnička galerija BiH će otvoriti svoja vrata svim zainteresovanima i pokloniti besplatan ulaz na sve izložbe i dešavanja od 10. do 16. oktobra, a posebno nam je zadovoljstvo najaviti: prezentaciju idejnog projekta transformacije zgrade Umjetničke galerije BiH (11. oktobra u 20 sati), samostalnu izložba Franje Likara (13. oktobra u 20 sati) i koncert Hora za male i mlade Suncokreti (15. oktobra u 18 sati).

Tokom obilježavanja sedme decenije u Umjetničkoj galeriji BiH održat će se:

6.10-6.11. – Samostalna izložba Radmile Jovandić Đapić (6.10. u 19:30 sati)

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije BiH svojim posjetiocima smo priredili veliku izložbu djela Radmile Jovandić Đapić, istaknute bosanskohercegovačke umjetnice. Radmila Jovandić Đapić rođena je u Sarajevu 1946. godine, a Akademiju primijenjenih umjetnosti završila je u Beogradu 1971. Na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH Jovandić Đapić će predstaviti svoje istraživačke radove sa kraft papirom.

11.10. – Prezentacija idejnog projekta transformacije zgrade Umjetničke galerije BiH (20 sati)

Prezentacija idejnog projekta rekonstrukcije Umjetničke galerije BiH u saradnji s Institutom za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.

13.10-29.11. – Samostalna izložba Franje Likara (13.10. 20 sati)

Franjo Likar rođen je u Varaždinu 1928. godine, a Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu 1951. godine. U svom vrlo bogatom opusu, Likar ostaje otvoren za istraživanja i neprekidno stvara, te će na ovoj izložbi, obilježavajući 90. rođendan, biti predstavljena njegova najnovija djela.

15.10. – Koncert Hora za male i mlade Suncokreti (18 sati)
1.10-31.10 – Stalna postavka

Oprostorena intima: enterijer i eksterijer iz kolekcije Umjetničke galerije BiH
Izložba se, kako i sam naziv sugeriše, bavi tematikom prostora u umjetničkim djelima, sa težištem na intimni odnos prema privatnom životnom i radnom prostoru, prostoru koji je po pravilu skriven od očiju javnosti. Postavke je podijeljena na pet tematskih cjelina (enterijer, bašta, atelje, prozor i posljednja, koju prepuštamo posjetiocima za interpretaciju).

“Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine otvorena je svim danima, osim nedjelje, od 10 do 20 sati. Našim posjetiocima tokom sedmice obilježavanja 70. godišnjice osnivanja Umjetničke galerije BiH (10.-16.10.2016) poklanjamo besplatan ulaz na sve izložbe i dešavanja”, saopćili su iz ove galerije.