Izložba Fra Mirka Ćosića: Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga


16.11 – 3.12.2017. 

Fra Mirko Ćosić

U saradnji s Franjevačkom galerijom Široki Brijeg, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine će u četvrtak, 16. novembra, u 19 sati biti otvorena izložba djela fra Mirka Ćosića, prvog diplomiranog slikara franjevca iz Bosne i Hercegovine. Na izložbi pod nazivom „Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga“ bit će predstavljeni portreti, mrtve prirode, pejzaži, sakralne i žanr scene.

„Skromno smjerajući ljepotu prirodnoga svijeta prenijeti i ovjekovječiti vlastitim slikarskim trudom, fra Mirko Ćosić umjetnošću si je osigurao istaknuto mjesto. Pa i ako ta umjetnost ne pripada vrhunskim dostignućima i možda se nikada neće nalaziti u svjetski poznatim kolekcijama, ipak je valja cijeniti jer pokazuje početne korake u razvoju ideje i talenta čije plodove danas mnogo lakše nalazimo i ubiremo. Poput najstarijega djeteta, ovaj je hercegovački franjevac i slikar samotnjački probijao put, vrlo često oskudijevajući i sredstvima, ali ustrajući i ne odričući se mladenačkih snova i želja koje su – uz redovništvo – postale i životnim pozivom. Najstarije dijete ne mora biti najbolje, ali često se ipak voli ponajviše.“ Beat Čolak

Fra Mirko Ćosić (Buhovo, 1903 – Mostar, 1967) diplomirao je u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Becića. Predavao je crtanje i povijest umjetnosti u gimnaziji na Širokom Brijegu od 1935. do 1945. Partizani su uništili gotovo sve njegove slike. Slikao je ponešto i u kaznionici u Zenici, u kojoj je odležao više od šest godina. Sačuvano je svega pedesetak njegovih radova. Naslikao je oltarne pale u Rasnu i na Čerinu te dvije zidne slike u staroj crkvi u Gorici. Monografiju Fra Mirko Ćosić (Široki Brijeg – Mostar, 2004) priredio je fra Vendelin Karačić.

Izložba je otvorena do 3. decembra 2017.