Prijateljima Umjetničke galerije BiH smatramo sve one koji su nas na ovom našem dugom putu postojanja kao kulturne institucije sa bosanskohercegovačkim predznakom podržavali, pomagali, hrabrili i pružali nam oslonac. Mnogi umjetnici iz zemlje i inostranstva, istoričari umjetnosti, kustosi, profesori i studenti likovnih akademija, mediji, kolege iz muzejskih, arhivskih i srodnih stvaralačkih djelatnosti te, naravno, svi oni iz različitih sfera društvenog života koji podržavaju sve oblike umjetnosti.

Prijatelji Umjetničke galerije BiH su i svi korisnici naših izložbenih prostora, umjetnici koji su nam poklonili svoja djela, njihove porodice te oni koji su na bilo koji način učestvovali u kreiranju pozitivnog i inovativnog ambijenta Galerije.

Umjetnička galerija BiH planira ustanoviti priznanje “Prijatelj Umjetničke galerije BiH” kojeg ćemo dodjeljivati jednom godišnje onom pojedincu, grupi autora ili instituciji koji su svoje kapacitete bez ikakvog interesa stavili u službu promicanja, čuvanja i promocije vrijednosti i značaja Umjetničke galerije BiH.